דף הבית כדור פורח – מאמרים
כדור פורח – מאמרים
טיסה בכדור פורח – קסם מלכותי ורחש נהמת הדרקונים
טיסה בכדור פורח – גבוה, מעל המישורים…
יש הרבה מאוד קסם ברגע הזה, שבו כדור ענק בגובה 100 רגל, העשוי מיריעת ניילון ססגונית, מתרומם במלכותיות אלגנטית לקול נהמה דמויית לחישת דרקונים של המבער הפתוח. ברגע הזה, כאשר אתם עומדים בתוך סלסלת הנצרים הרומנטית, אתם צופים במראה האדמה המתרחקת מכם, נשבים בהבנת תחושת המרחק באופן שלא תוכלו לחוות אותה בשום דרך אחרת… ולכל זה מתלווה שלווה ענקית, המתעצמת ממראית העין של היעדר כל משב של רוח… כי למעשה, אתם נישאים על כנפיה, נעים איתה וזורמים בתוכה…
אז מי היה קודם? המציאות או הפנטזיה?
הכדור הפורח הראשון יצא לדרכו בשנת 1783. הוא המריא כשעל סיפונו כבשה, ברווז ותרנגול, והתרסק אל הקרקע כעבור כ- 15 דקות בלבד. לא דווח מה עלה בגורלם של הנוסעים.
כבר כעבור כחודשיים ימים, יצא לדרך הכדור הפורח של האחים מונגולפייה, שהמריא מלב פריס ונחת בהצלחה כעבור כ- 20 דקות, ללא פגע. בראי ההיסטוריה, נחשבת הטיסה של האחים מונגולפייה כטיסה הראשונה של כדור פורח.
בשנת 1863, 80 שנה לאחר מכן, פרסם הסופר ז'ול וורן את ספרו "חמישה שבועות בכדור פורח", או "מסע נועז בכדור פורח". וורן, ששמו נודע כסופר מדע בידיוני (בראי זמנו, כמובן), טווה בספר עלילה עמוסה בפרטים טכניים וגיאוגרפיים שחלקם היה מוטעה מיסודו, אבל אין ספק שהעיסוק שלו בכדור הפורח בספר, כמו גם בספרו הנודע יותר "בשמונים יום מסביב לעולם" – תרם להרחבת המודעות לכלי טיס מופלא וייחודי זה, כמו גם להילת הרומנטיזציה סביבו.
כדורים פורחים – כל ההתחלות
קצת קשה להאמין, אבל בשלהי המאה ה- 18, כשהאחים מונגולפייה הרגישו בטוחים די להרים לאוויר טיסה בכדור פורח מאויישת, הורה המלך לואי ה- 16 שהנוסעים הראשונים יהיו פושעים מורשעים… כבר אז לא ממש התייחסו אליו ברצינות, כנראה, כי הכבוד נפל בסופו של דבר בחלקם של הפיזיקרי פילאר דה רוזייר והמרקיז ד'ארלנדה, שעברו מרחק של כ- 9 ק"מ בגובה של כ- 100 מטרים, עד שנחתו, בהצלחה, ועשו היסטוריה.
כדור פורח? מה הסיפור שלו?
כדור פורח הוא כלי טיס אירוסטטי, היינו: אין לו מנוע, והוא תלוי לתנועתו ברוחות. הניווט של כדור פורח נעשה על ידי שינוי גובה הטיסה, והוא מתבסס על כך שבשכבות גובה שונות נע האוויר בכיוונים שונים ובמהירויות שונות. כיוון שהניווט הרוחני אינו מאפשר דיוק בהגעה ליעד, לא ניתן להשתמש בכדור פורח ליישומים המחייבים דיוק במסלול ו/או בנחיתה, וכך התבסס מעמדם של הכדורים הפורחים לאורך השנים בעיקר בתחום הפנאי והספורט. בגלל אופיו הנוסטלגי של הכדור הפורח, ככלי עם הילה רומנטית של ימים עברו, אין כמוהו מתאים ל… טיסות רומנטיות לאוהבים, ובילוי מקדים לקראת הצעת נישואין מיוחדת במינה.
מסביב לעולם בכדור פורח
לאורך השנים נעשו ניסיונות להשתמש בכדורים פורחים ליישומים שונים, כמו ריגול, חיזוי וכד'. אחד השימושים העיקריים בכדורים פורחים הוא הרפתקנות וספורט, כמו, למשל, וריאציה על סיפורו הידוע של ז'ול ורן "שמונים יום מסביב לעולם", אבל במסע שכולו טיסה בכדור פורח להקפת כדור הארץ ללא נחיתות ביניים.
ארגון האווירונאוטיקה הבינלאומי הגדיר שורה של חוקים וכללים שקבעו את אורך המסלול, גובה הטיסה ופרמטרים נוספים, ולאחר ניסיונות כושלים לא מעטים, הצליח במשימה זוג הרפתקנים, האחד פסיכיאטר משוויץ והשני מדריך כדורים פורחים מאנגליה, לעבור את המסלול בן ה- 46,759 ק"מ, ב- 19 ימים, 21 שעות ו- 55 דקות – מסע שתחילתו באלפים השוויצרים וסופו במדבריות מצרים. השניים זכו במיליון דולר, והכדור הפורח הוצב במוזיאון האוויר והחלל האמריקני בוושינגטון.
כדורים פורחים – ההיבט החברתי
חווית הטיסה בכדור פורח – פנים רבות לה. ראשית, חווית המרדף של צוות הקרקע בעקבות הכדור הפורח, הנע ברוח, היא חלק בלתי נפרד מהעניין, כמו הטיסה עצמה. כך גם מסיבות ה"אפטר-פלייט", הכוללות באופן מסורתי שתיית שמפניה, עוד בימי הכדורים הפורחים הראשונים במאה ה- 18, ונמשכות זמן קצוב, כדי שהצוות יוכל לנוח לפני הסיבוב הבא.
בחלק מהמסיבות שלאחר הטיסה, נוהגים לשאת תפילת הנוסע בכדור הפורח, שנכתבה על ידי אלמוני לפני שנים רבות, וזו לשונה:
"… הרוחות יקדמו את פניך ברכות
השמש תחזיק אותך בחמימות
תגביה עוף – בכישרון מעופך
עד שאלוהים יצטרף אליך, בצחוקך…
אט-אט הוא יפנה את הבלון בדממה
אל זרועותיה האוהבות של אימא אדמה…"